Nalewka z pigwy – jak zrobić pigwówkę na spirytusie? Sprawdzony przepis!
Popularna pigwówka to nie tylko smaczny, aromatyczny trunek ale również wspaniały środek na walkę z przeziębieniem, niestrawnością i innymi dolegliwościami układu pokarmowego. Jest to nalewka bardzo prosta w wykonaniu, jej wyrób nie powinien sprawić trudności nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Czym zatem jest nalewka z pigwy? Jakie ma właściwości?
Kilka słów na temat pigwy
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest to ozdobny krzew, który możemy spotkać w parkach, na działkach oraz w przydomowych ogródkach. Ta pochodząca z obszarów Azji roślina, w optymalnych dla siebie warunkach potrafi osiągnąć do 7 metrów wysokości. Pigwa kwitnie późną wiosną i ma duże walory dekoracyjne ze względu na białe bądź różowawe kwiaty o ładnym zapachu. Charakterystyczne, żółte owoce pigwy zaczynają dojrzewać jesienią. Kształtem przypominają jabłka, a w smaku są bardzo kwaśne i mało soczyste, dlatego nie jada się ich na surowo. Owoc pigwy wykorzystuje się w głównej mierze do produkcji przetworów na zimę – syropów, dżemów, soków i galaretek. Dla smakoszy mocniejszych trunków prawdziwym rarytasem jest nalewka z pigwy.
Nalewka z pigwy na wzmocnienie i przeziębienie
Pigwa, a zatem także nalewka z niej zrobiona to bardzo bogate źródło składników odżywczych. W składzie tego owocu znajdują się między innymi:
- witamina C (więcej niż w cytrynie),
- witaminy z grupy B,
- fosfor,
- magnez,
- potas,
- wapń,
- żelazo,
- miedź,
- pektyny,
- cynk.
Nalewka z pigwy znana jest z pozytywnego wpływu na odporność organizmu. Pigwówka ma jeszcze szereg innych właściwości prozdrowotnych takich jak:
- wspieranie działanie układu sercowo-naczyniowego, usprawnia krążenie krwi, redukcja poziomu cholesterolu,
- działanie bakteriobójcze i wirusobójcze,
- wspieranie kondycji organizmu, wzmacnia układ odpornościowy,
- poprawa przemiany materii,
- łagodzenie niestrawności i dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
- łagodzenie dolegliwości związanych z przesileniem jesienno-zimowym przesileniem,
- łagodzenie objawów przeziębienia i grypy.
Dawkowanie nalewki z pigwy
Nalewkę z pigwy ze względu na dużą zawartość alkoholu należy spożywać w umiarkowanych ilościach – wystarczy jeden kieliszek dziennie. Systematycznie spożywana w niewielkich ilościach pigwówka będzie wywierała pozytywny wpływ na organizm. W sezonie jesienno-zimowym pomoże w walce z infekcją. Należy pamiętać by zawierającej alkohol nalewki z pigwy nie łączyć z lekami na przeziębienie i środkami przeciwbólowymi.
Przygotowanie nalewki z pigwy na spirytusie nie wymaga wiele czasu i zaangażowania. Aby ją przyrządzić potrzebne nam będą:
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru,
- 0,5 litra spirytusu,
- 0,5 litra wódki.
Przygotowanie:
1. Owoce pigwy trzeba dokładnie umyć, nie jest konieczne ich obieranie ale należy usunąć gniazda nasienne,
2. Należy je pokroić na drobne kawałki i wsypać do dużego słoja, każda warstwę trzeba zasypać cukrem,
3. Słój odstawia się na kilka dni w chłodne miejsce co jakiś czas nim potrząsając,
4. Gdy owoce puszczą sok należy dodać wódkę, potrząsnąć, a następnie wlać spirytus,
5. Słój zakręcić i odstawić na przynajmniej dwa miesiące, w tym czasie kolor nalewki powinien zmienić się na jasnożółty,
6. Po upływie wskazanego czasu trzeba odcedzić owoce od płynu, nalewkę przelać do butelek i odstawić na kolejne dwa miesiące,
7. W tym czasie nalewka dojrzewa i nabiera bursztynowego koloru,
8. Po wskazanym okresie czasu nalewka jest gotowa do spożycia i można delektować się jej smakiem.
Jest to sprawdzony standardowy przepis na nalewkę z pigwy na spirytusie. Można go urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cynamonem, goździkami lub wanilią.
moja babcia zawsze robiła nalewkę z pigwy 😀