Nalewka z pigwy - jak zrobić pigwówkę na spirytusie Sprawdzony przepis!

Nalewka z pigwy – jak zrobić pigwówkę na spirytusie? Sprawdzony przepis!

Popularna pigwówka to nie tylko smaczny, aromatyczny trunek ale również wspaniały środek na walkę z przeziębieniem, niestrawnością i innymi dolegliwościami układu pokarmowego. Jest to nalewka bardzo prosta w wykonaniu, jej wyrób nie powinien sprawić trudności nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Czym zatem jest nalewka z pigwy? Jakie ma właściwości?

Kilka słów na temat pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest to ozdobny krzew, który możemy spotkać w parkach, na działkach oraz w przydomowych ogródkach. Ta pochodząca z obszarów Azji roślina, w optymalnych dla siebie warunkach potrafi osiągnąć do 7 metrów wysokości. Pigwa kwitnie późną wiosną i ma duże walory dekoracyjne ze względu na białe bądź różowawe kwiaty o ładnym zapachu. Charakterystyczne, żółte owoce pigwy zaczynają dojrzewać jesienią. Kształtem przypominają jabłka, a w smaku są bardzo kwaśne i mało soczyste, dlatego nie jada się ich na surowo. Owoc pigwy wykorzystuje się w głównej mierze do produkcji przetworów na zimę – syropów, dżemów, soków i galaretek. Dla smakoszy mocniejszych trunków prawdziwym rarytasem jest nalewka z pigwy.

Kilka słów na temat pigwy

Kilka słów na temat pigwy

Nalewka z pigwy na wzmocnienie i przeziębienie

Pigwa, a zatem także nalewka z niej zrobiona to bardzo bogate źródło składników odżywczych. W składzie tego owocu znajdują się między innymi:

  • witamina C (więcej niż w cytrynie),
  • witaminy z grupy B,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • miedź,
  • pektyny,
  • cynk.

Nalewka z pigwy znana jest z pozytywnego wpływu na odporność organizmu. Pigwówka ma jeszcze szereg innych właściwości prozdrowotnych takich jak:

  • wspieranie działanie układu sercowo-naczyniowego, usprawnia krążenie krwi, redukcja poziomu cholesterolu,
  • działanie bakteriobójcze i wirusobójcze,
  • wspieranie kondycji organizmu, wzmacnia układ odpornościowy,
  • poprawa przemiany materii,
  • łagodzenie niestrawności i dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • łagodzenie dolegliwości związanych z przesileniem jesienno-zimowym przesileniem,
  • łagodzenie objawów przeziębienia i grypy.

Dawkowanie nalewki z pigwy

Nalewkę z pigwy ze względu na dużą zawartość alkoholu należy spożywać w umiarkowanych ilościach – wystarczy jeden kieliszek dziennie. Systematycznie spożywana w niewielkich ilościach pigwówka będzie wywierała pozytywny wpływ na organizm. W sezonie jesienno-zimowym pomoże w walce z infekcją. Należy pamiętać by zawierającej alkohol nalewki z pigwy nie łączyć z lekami na przeziębienie i środkami przeciwbólowymi.

Sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy

Sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy

Przygotowanie nalewki z pigwy na spirytusie nie wymaga wiele czasu i zaangażowania. Aby ją przyrządzić potrzebne nam będą:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 litra spirytusu,
  • 0,5 litra wódki.

Przygotowanie:
1. Owoce pigwy trzeba dokładnie umyć, nie jest konieczne ich obieranie ale należy usunąć gniazda nasienne,
2. Należy je pokroić na drobne kawałki i wsypać do dużego słoja, każda warstwę trzeba zasypać cukrem,
3. Słój odstawia się na kilka dni w chłodne miejsce co jakiś czas nim potrząsając,
4. Gdy owoce puszczą sok należy dodać wódkę, potrząsnąć, a następnie wlać spirytus,
5. Słój zakręcić i odstawić na przynajmniej dwa miesiące, w tym czasie kolor nalewki powinien zmienić się na jasnożółty,
6. Po upływie wskazanego czasu trzeba odcedzić owoce od płynu, nalewkę przelać do butelek i odstawić na kolejne dwa miesiące,
7. W tym czasie nalewka dojrzewa i nabiera bursztynowego koloru,
8. Po wskazanym okresie czasu nalewka jest gotowa do spożycia i można delektować się jej smakiem.

Jest to sprawdzony standardowy przepis na nalewkę z pigwy na spirytusie. Można go urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cynamonem, goździkami lub wanilią.

1 comment

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij