Słonecznik bulwiasty czyli topinambur – te właściwości warto znać

Od wieków bulwy topinamburu były wykorzystywane przez ludzi jako pożywienie. Później odkryto w tej roślinie różne właściwości lecznicze. Obecnie topinambur znów cieszy się popularnością. Jakie korzyści zdrowotne może on przynieść naszemu organizmowi?

Dowiedz się więcej o topinamburze

Topinambur (Helianthus Tuberosus L.), znany również jako ziemniak kanadyjski lub słonecznik jerozolimski, jest rośliną występującą w Ameryce Północnej. Do Europy został sprowadzony przez Krzysztofa Kolumba. Jest spokrewniony ze słonecznikiem i należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Ponieważ toleruje ekstremalne warunki pogodowe, takie jak bardzo niskie temperatury, może przetrwać w ziemi nawet 20 lat. Bulwa jest jadalną częścią rośliny. Zawiera duże ilości składników odżywczych, w tym inulinę, aminokwasy, białka, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminy z grupy B, makro i mikroelementy, takie jak żelazo, potas i wapń oraz selen.

Właściwości i zastosowanie topinamburu

Słonecznik bulwiasty wspomaga trawienie i przemianę materii oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarta w bulwach inulina jest tylko częściowo wchłaniana przez jelito cienkie. Wypełnia przewód pokarmowy i daje uczucie zadowolenia, zmniejsza apetyt, reguluje wypróżnienia. Topinambur polecany jest osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Inulina jest również składnikiem odżywczym, który bifidobakterie, żyjące w przewodzie pokarmowym, wykorzystują do utrzymania zdrowej flory bakteryjnej. Składnik ten obniża również poziom cholesterolu LDL i LDL-cholesterolu, które są odpowiedzialne za miażdżycę, a także inne choroby układu krążenia. Reguluje ciśnienie krwi. Topinambur może wzmacniać układ odpornościowy i chronić przed infekcjami dróg moczowych. Zalecany jest w przypadku wyniszczenia organizmu i rekonwalescencji po przebytych chorobach. Chorzy na cukrzycę typu 2 również powinni sięgnąć po tę roślinę, gdyż obniża ona poziom cukru we krwi po spożyciu. Jest doskonałym źródłem wartości odżywczych i smakowych, dlatego warto dodać ją do codziennej diety.

Jak przyrządzić topinambur

Topinambur to świetny składnik kulinarny. Choć z wyglądu przypomina ziemniaka, jego bulwy są bogate w składniki odżywcze, które czynią go doskonałym składnikiem kulinarnym. Może być spożywany na surowo lub po obróbce termicznej. Istnieje wiele sposobów, na jakie topinambur można wykorzystać w codziennych posiłkach. Oto niektóre z nich:

Zamiennik ziemniaka

Jako alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków, można ugotować bulwy słonecznika. Topinambur jest dwa razy trudniejszy do ugotowania niż ziemniaki.

Można z niego również przygotować chipsy ziemniaczane.

Krem

Ugotowany słonecznik wmieszać do bulionu warzywnego. Dopraw i zmiksuj wszystkie składniki blenderem, aż uzyskasz gładki krem.

Dostępne są również sałatki i inne surówki

Topinambur można spożywać na surowo, ale najlepiej usunąć z niego skórkę. Można z niego zrobić zdrową i pyszną sałatkę, krojąc cienkie plasterki słonecznika.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij