Gdy dziecko ma urodziny… pieczemy tort do przedszkola

Dzieci uwielbiają urodziny, ale poza tym, że chcą świętować w domu, to chcą świętować także z kolegami i koleżankami w przedszkolu. Najlepiej i najłatwiej wygląda sytuacja, gdy można zakupić cukierki, ale większość maluchów i starszaków jest już nieco bardziej wymagająca i jeżeli Twoja pociecha także chce, abyś upiekła tort do przedszkola, to warto się tego zadania podjąć. Oto nasz przepis na udany wypiek.

Rozmowa z nauczycielami wychowanie przedszkolnego ma znaczenie

Nauczyciele wychowania przedszkolnego bardzo dobrze znają swoich podopiecznych, ale też ich rodziców. Zatem nim przygotujecie tort, warto udać się do placówki, by z nimi porozmawiać. Oczywiście należy dowiedzieć się czy któreś z dzieci nie ma uczulenia na orzechy, czy nie jest też chore na celiakie, bądź nie ma wprowadzonego innego sposobu odżywiania. Chodzi o to, aby uniknąć sytuacji, gdy jakiś maluch nie może zjeść łakoci i będzie mu z tego powodu przykro. Najlepiej oczywiście jeżeli żadne ograniczenia nie istnieją. Dodatkowo należy ustalić termin wcześniej, aby inni rodzice mogli zostać odpowiednio szybko poinformowali. Gdy i ten etap macie już za sobą, to czas na przygotowanie wypieku przy założeniu, że w grupie nie ma żadnego alergika.

Czas na przygotowanie spodu, czyli kakaowego biszkoptu

Skoro wiecie już ile dzieci jest w grupie, a ile pań, to łatwo możecie ocenić jaka wielkość wypieku będzie odpowiednia. Tutaj od razu mamy dla Was radę, a mianowicie, aby sprawić dzieciom sporo frajdy, warto zamiast jasnego biszkoptu upiec ten z dodatkiem kakao. Na samym początku umieszczacie w misce 5 białek, następnie ubijacie je na sztywną pianę z dodatkiem połowy szklanki brązowego cukru. Pozostaje już dodanie żółtek, ale po jednym i mieszanie na małych obrotach. Teraz czas na mąkę, około jednej szklanki – możecie użyć tej migdałowej bądź zwykłej pszennej. Teraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej mieszamy z dwoma kopiastymi łyżkami kakao i całość mieszamy, używając drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Gdy jest już letnie przekrawamy je na trzy części.

Przygotowanie kremu ma znaczenie, czyli postaw na nadzienie owocowe

Owoce są zdrowe i wie to każdy, dlatego też warto nieco zdrowia wprowadzić do tego wypieku i wykonać masę na bazie owoców. W rondelku umieszczamy mrożone maliny i gotujemy je na małym ogniu, gdy już powstanie sok, to go odlewamy, zaś do malin dodajemy kilka plastrów banana, a także brzoskwini i całość blednujemy na gładką masę. Pierwszy plaster biszkoptu umieszczamy na podkładzie pod tort, następnie lekko namaczamy go sokiem, następnie smarujemy masą owocową i znowu przykrywamy kolejną warstwą i robimy to samo. Z kolei na górną część blatu kładziemy pokrojone w kawałki owoce i to niemal wszystko.

Czas na dekorowanie, które powinno być zgodne z dziecięcym gustem

W wysokiej misce ubijamy śmietanę i dodajemy do niej nieco rozpuszczonej czekolady, najlepiej surowej. Smarujemy boki ciasta i przykrywamy tą masą też górną część, w tym owoce. W międzyczasie zaczynamy dekorowanie, które notabene powinno być zgodne z dziecięcym gustem, czyli przyda się sporo pisaków, kolorowych posypek, a także literek, z których wykonujemy imię dziecka. Do tego można jeszcze postawić na figurki z masy cukrowej, choćby przedstawiające bohaterów „Psiego patrolu” i to niemal wszystko.

O czym jeszcze pamiętać, czyli dlaczego ważna jest oprawa

Chyba Was nie zaskoczymy, że gusta dzieci skupiają się nie na elegancji, ale na totalnym miszmaszu. Dlatego też estetyka tortu z Waszego punktu widzenia może być nieco kiczowata, ale dzieciom się spodoba. Pamiętajcie też, aby zadbać o odpowiednią oprawę, czyli zakupić kolorowe talerzyki oraz kubeczki. Podkładów pod tort jest naprawdę wiele. Oczywiście Wy koniecznie wybierzcie kolorowe i z bohaterami ulubionej bajki. Dzięki temu Wasza pociecha będzie jeszcze szczęśliwsza, a nic nie daje tyle szczęścia rodzicom, jak uśmiech dziecka.

Alternatywą dla tortu może być upieczenie dla całej grupy muffinek. Ale w tym przypadku pamiętajcie, aby wszystkie były takie same, bo potem mogą zacząć się konflikty, kto jaką chce. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem jest oczywiście klasyczny tort na bazie najlepszych i naturalnych składników.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij