Gdy dziecko ma urodziny… pieczemy tort do przedszkola
Dzieci uwielbiają urodziny, ale poza tym, że chcą świętować w domu, to chcą świętować także z kolegami i koleżankami w przedszkolu. Najlepiej i najłatwiej wygląda sytuacja, gdy można zakupić cukierki, ale większość maluchów i starszaków jest już nieco bardziej wymagająca i jeżeli Twoja pociecha także chce, abyś upiekła tort do przedszkola, to warto się tego zadania podjąć. Oto nasz przepis na udany wypiek.
Rozmowa z nauczycielami wychowanie przedszkolnego ma znaczenie
Nauczyciele wychowania przedszkolnego bardzo dobrze znają swoich podopiecznych, ale też ich rodziców. Zatem nim przygotujecie tort, warto udać się do placówki, by z nimi porozmawiać. Oczywiście należy dowiedzieć się czy któreś z dzieci nie ma uczulenia na orzechy, czy nie jest też chore na celiakie, bądź nie ma wprowadzonego innego sposobu odżywiania. Chodzi o to, aby uniknąć sytuacji, gdy jakiś maluch nie może zjeść łakoci i będzie mu z tego powodu przykro. Najlepiej oczywiście jeżeli żadne ograniczenia nie istnieją. Dodatkowo należy ustalić termin wcześniej, aby inni rodzice mogli zostać odpowiednio szybko poinformowali. Gdy i ten etap macie już za sobą, to czas na przygotowanie wypieku przy założeniu, że w grupie nie ma żadnego alergika.
Czas na przygotowanie spodu, czyli kakaowego biszkoptu
Skoro wiecie już ile dzieci jest w grupie, a ile pań, to łatwo możecie ocenić jaka wielkość wypieku będzie odpowiednia. Tutaj od razu mamy dla Was radę, a mianowicie, aby sprawić dzieciom sporo frajdy, warto zamiast jasnego biszkoptu upiec ten z dodatkiem kakao. Na samym początku umieszczacie w misce 5 białek, następnie ubijacie je na sztywną pianę z dodatkiem połowy szklanki brązowego cukru. Pozostaje już dodanie żółtek, ale po jednym i mieszanie na małych obrotach. Teraz czas na mąkę, około jednej szklanki – możecie użyć tej migdałowej bądź zwykłej pszennej. Teraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej mieszamy z dwoma kopiastymi łyżkami kakao i całość mieszamy, używając drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Gdy jest już letnie przekrawamy je na trzy części.
Przygotowanie kremu ma znaczenie, czyli postaw na nadzienie owocowe
Owoce są zdrowe i wie to każdy, dlatego też warto nieco zdrowia wprowadzić do tego wypieku i wykonać masę na bazie owoców. W rondelku umieszczamy mrożone maliny i gotujemy je na małym ogniu, gdy już powstanie sok, to go odlewamy, zaś do malin dodajemy kilka plastrów banana, a także brzoskwini i całość blednujemy na gładką masę. Pierwszy plaster biszkoptu umieszczamy na podkładzie pod tort, następnie lekko namaczamy go sokiem, następnie smarujemy masą owocową i znowu przykrywamy kolejną warstwą i robimy to samo. Z kolei na górną część blatu kładziemy pokrojone w kawałki owoce i to niemal wszystko.
Czas na dekorowanie, które powinno być zgodne z dziecięcym gustem
W wysokiej misce ubijamy śmietanę i dodajemy do niej nieco rozpuszczonej czekolady, najlepiej surowej. Smarujemy boki ciasta i przykrywamy tą masą też górną część, w tym owoce. W międzyczasie zaczynamy dekorowanie, które notabene powinno być zgodne z dziecięcym gustem, czyli przyda się sporo pisaków, kolorowych posypek, a także literek, z których wykonujemy imię dziecka. Do tego można jeszcze postawić na figurki z masy cukrowej, choćby przedstawiające bohaterów „Psiego patrolu” i to niemal wszystko.
O czym jeszcze pamiętać, czyli dlaczego ważna jest oprawa
Chyba Was nie zaskoczymy, że gusta dzieci skupiają się nie na elegancji, ale na totalnym miszmaszu. Dlatego też estetyka tortu z Waszego punktu widzenia może być nieco kiczowata, ale dzieciom się spodoba. Pamiętajcie też, aby zadbać o odpowiednią oprawę, czyli zakupić kolorowe talerzyki oraz kubeczki. Podkładów pod tort jest naprawdę wiele. Oczywiście Wy koniecznie wybierzcie kolorowe i z bohaterami ulubionej bajki. Dzięki temu Wasza pociecha będzie jeszcze szczęśliwsza, a nic nie daje tyle szczęścia rodzicom, jak uśmiech dziecka.
Alternatywą dla tortu może być upieczenie dla całej grupy muffinek. Ale w tym przypadku pamiętajcie, aby wszystkie były takie same, bo potem mogą zacząć się konflikty, kto jaką chce. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem jest oczywiście klasyczny tort na bazie najlepszych i naturalnych składników.