Zdrowe przekąski do szkoły czy pracy – na jakie postawić?
Desery – już na samą myśl człowiekowi zaczyna cieknąć ślina. Któż z nas nie lubi słodyczy? Ok, są takie osoby, ale jednak są w mniejszości. Jednak jedzenie łakoci ma też wady, a największą z nich jest kaloryczność. Gdy człowiek sobie zbyt pofolguje, to zwyczajnie może okazać się, że przytył bardzo bardzo szybko. Ale na szczęście desery mogą być też całkiem zdrowe i mogą być fajną przekąską do szkoły czy pracy. Koniecznie skorzystajcie z naszych przepisów.
Batoniki z owocami liofilizowanymi
Na początek mamy dla Was przepis na batoniki z owocami liofilizowanymi, które są bardzo zdrowe. Przede wszystkim w procesie liofilizacji nie tracą swoich wartości odżywczych. Takie owoce nie zawierają konserwantów, a znajdujące się w nich substancje są bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Warto je więc jeść, tym bardziej że są obłędnie smaczne. Skoro to już jasne, to czas przejść do naszego przepisu. Potrzebujmy 200 gram owoców liofilizowanych. Kroimy je w drobną kostkę, następnie umieszczamy w misce. Dodajemy do miski 2 łyżki siemienia lnianego. Dodajemy 300 gram płatków owsianych oraz dwie łyżki kokosu. Do smaku można dodać jeszcze pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy. Na sam koniec dodajemy jeszcze dwie łyżki miodu oraz 2 łyżki masła orzechowego. Ponownie wszystko mieszamy. Ciasto formujemy w podłużne batoniki. Umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 5 minut.
Brownie w wersji fit
Cóż, brownie jakoś nie kojarzy się z bardzo zdrowym wypiekiem. Ale my znamy przepis na smaczne batoniki brownie, które są bardzo zdrowe, ale i smaczne. Jak przygotować takie ciasto? Na początek trzemy 300 gram buraków na tarce o grubych oczkach. Buraki przekładamy do miski. Dodajemy do nich jeszcze jednego zblednowanego na gładką masę buraka. Całość mieszamy. Dorzucamy łyżkę miodu. Ponownie wszystko mieszamy. W drugiej misce ubijamy 3 jajka, oczywiście z wolnego wybiegu, na puszystą pianę. Nie ma tutaj konieczności oddzielania żółtka od białka. Do masy dodajemy dwie łyżki kakao. Ponownie wszystko mieszamy. Teraz do naszej masy jajecznej dodajemy buraki z miodem. Dosypujemy jeszcze dwie szklanki mąki migdałowej. Składniki mieszamy, używając drewnianej łyżki. Można jeszcze dodać pokrojoną w kawałki gorzką czekoladę. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki 30×30 i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy nasze brownie wystygnie, kroimy je na batoniki i zawijamy w papier śniadaniowy. To smaczna i zdrowa przekąska.
Sałatka owocowa w nieco innej wersji
Dobrym pomysłem na przekąskę i zarazem deser jest sałatka owocowa. Ale my przedstawimy Wam przepis na taką w nieco innej odsłonie. Do miski wrzucamy dwie garście malin, pokrojonego w plastry banana, a także garść winogrona oraz pokrojone w kostkę jedno jabłko. Dorzucamy jeszcze dwie garście ulubionych owoców liofilizowanych i całość mieszamy. Czas na jogurt. Dodajemy zawartość jednego kubeczka do naszych owoców. Ale to nadal nie wszystko. W międzyczasie blendujemy na gładką masę 4 sztuki bananów. Dorzucamy do sałatki. A na koniec dodajemy jeszcze dwie łyżki płatków owianych oraz 100 ml mleka kokosowego. Gwarantujemy, że smak przewyższy Wasze oczekiwania. Taka sałatka jest nie tylko bardzo zdrowa i pożywna, ale też sycąca.
Warzywno-owocowe przekąski
Czasami dziwne rzeczy, które pozornie do siebie nie pasują tworzą świetny efekt. W końcu mówi się, że kontrast jest modny. My dziś wykorzystamy swoisty kontrast smakowy. Ale warto być otwartym na różne propozycje. Tutaj bazą będą owoce, ale i warzywa. Zaczniemy od przygotowania kokosu. Wiórki przesmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodajemy do nich dwie szklanki płatków owsianych. Znowu lekko przesmażamy składniki. Zalewamy je szklanką mleka owsianego. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy aż masa wystygnie. Gdy tak się stanie dorzucamy do niej pokrojonego w plastry banana, ugotowanego i pokrojonego w kostkę batata oraz cienkie plastry zielonego ogórka. Wszystkie składniki ponownie mieszamy. Teraz należy przygotować placki tortilli pełnoziarnistej. Na każdy placek nakładamy dwie łyżki nadzienia i zawijamy. Przesmażamy na suchej patelni.